Een nestje pups, iets voor mij? 2017-05-24T15:06:43+00:00

Is een nestje pupsĀ iets voor mij?

Om dit te kunnen beantwoorden is het natuurlijk belangrijk om eerst te weten wat er allemaal komt kijken bij het grootbrengen van een nestje pups. Veel eigenaren van nestjes ervaren de periode vanaf de bevalling tot het moment waarop de kleintjes de deur uitgaan als een erg leuke, maar ook zeer intensieve periode. Het grootbrengen van een nestje pups samen met het moederdier vraagt veel van je en daarom is het belangrijk om in ieder geval over een aantal dingen goed na te denken.

AFSPRAAK MAKEN

Kosten

Minimale kosten
Houd rekening met kunstmelk, ontworming, brokken, vaccinaties en chippen. Bij een nest pups hebben je nog een werpkist nodig. Je moet rekenen op zo’n 75 tot 125 euro per pup. Bereken altijd je kosten door in de verkoopprijs. Bij kleine nestjes zijn de kosten per pup veelal wat hoger.

Eventueel bijkomende kosten
In sommige gevallen kunnen de kosten flink oplopen. Denk hierbij aan dekgeld voor rashonden, een onverwachte keizersnede of ziekte bij de pups. De kosten kunnen dan oplopen tot over de 1000 euro. Bij een aantal hondenrassen gaat het werpen lastiger en dus is een keizersnee vaker nodig.

Tijd

Samen met je teef een nestje pups grootbrengen is een full-time baan. Vooral de eerste weken hebben de pups en teef veel verzorging nodig. Denk hierbij aan het schoonhouden van de werpkist en het bijvoeren van pups die slecht drinken. Achterblijvende pups hebben een snelle stofwisseling en moeten elke 2 uur (ook ’s nachts) bijgevoerd worden.

De verkoop

De prijs voor de verkoop van je pups bepaal je zelf. Zorg dat je in ieder geval al je onkosten verrekend. Heb je een groot nest en loopt de groei van de pups of kittens voorspoedig, reken dan alsnog een vergoeding voor het risico op complicaties dat je gelopen hebt. Ons advies is om pups pas na 8 weken leeftijd bij de moeder en nestgenoten weg te halen.