pups 6-12 weken 2017-04-15T12:46:00+00:00

Schema pup

Leeftijd 2 weken 4 weken 6 weken 8 weken 9 weken 12 weken
Ontwormen  
Inenten      
Chippen          

Schema kitten

Leeftijd 2 weken 4 weken 6 weken 8 weken 9 weken 12 weken
Ontwormen    
Inenten        
Chippen          

 

Inenten

Basisvaccinaties

Inentingen (vaccinaties) voorkomen dat pups en kittens ziek worden. Het is niet bekend hoeveel antistoffen een pup of kitten van de moeder heeft gehad. Bovendien moeten sommige vaccinaties worden geboosterd (herhaald) om werkzaamheid te optimaliseren. Daarom vaccineren we bij pups op 6, 9 en 12 weken en bij kittens op 9 en 12 weken. Zodoende worden de pups beschermt tegen Parvo, Weil, Hondenziekte, Leverziekte en Para-influena en kittens tegen Niesziekte en Kattenziekte.

Aanvullende vaccinaties

Tegen kennelhoest kan het beste worden beschermd door een neusdruppel vaccinatie op 9 weken leeftijd. Aangezien kennelhoest zelden levensbedreigend is, owrdt deze vaccinatie als aanvullende vaccinatie gezien. Vaccinatie tegen kennelhoest is wel erg verstandig.

Tegen hondsdolheid (rabiës) hoeft alleen te worden gevaccineerd als de hond of kat naar het buitenland gaat. Het beste kan deze dan gecombineerd worden met de 12 weken vaccinatie op 3 maanden leeftijd. Dieren die in Nederland blijven, hoeven niet tegen hondsdolheid gevaccineerd te worden.

Chippen

Pups moeten vóór 7 weken leeftijd gechipt en geregistreerd zijn. Dit is wettelijk verplicht. Voor kittens gelden deze regels (nog) niet. Het is hoe dan ook verstandig om honden en katten te laten chippen en registreren. Als ze dan zoek raken, ben je spoedig met je dier herenigd.

Ontwormen

Pups en kittens moeten om de 2 weken ontwormd worden (zie tabel), ontworm ook de teef en poes mee. Vanaf 8 weken leeftijd elke maand en vanaf 6 maanden leeftijd elk kwartaal. Ontworm de pups en kittens ook als u geen wormen ziet. De eitjes van wormen zijn niet met het blote oog te zien. Naast de dieren kunnen wormen ook het gezin besmetten en ziekte veroorzaken. Kies daarom een compleet en veilig wormmiddel.