De eerste levensweken (0-6 weken)
Vlak na de geboorte zijn de pups / kittens erg kwetsbaar. Ze zijn in dit stadium nog volledig afhankelijk van het moederdier. Het is daarom van groot belang dat bepaalde signalen van zowel moederdier als de pups / kittens zo vroeg mogelijk worden herkend.
Groei & Achterblijvertjes
In de eerste levensweek is het normaal dat de pups en kittens afvallen. Dit mag maximaal 10% van het geboortegewicht zijn. Het is verstandig om vanaf de geboorte de gewichten 2x per dag te noteren in een schriftje. De kleintjes kun je gemakkelijk uit elkaar houden door stippen van verschillende kleuren nagellak, gekleurde halsbandjes of wollen draadje.
Als de kleintjes niet groeien of achterblijven, neem dan contact met ons op. Een kleintje dat achterblijft kan een aangeboren afwijking hebben, niet genoeg melk krijgen of ziek zijn. Geef achterblijvertjes elke 2 uur kunstmelk en zorg voor warmte. Als de pup of het kitten onrustig blijft, neem dan contact met ons op.
Onderstaand schema kan je globaal aanhouden:
L.G = lichaamsgewicht
Dag 1:
L.G. mag iets afnemen
Week 1:
5-10% van het L.G. aankomen
Week 2:
± 6 % van het L.G. aankomen
Week 3:
± 4 % van het L.G. aankomen
Week 4:
± 3 % van het L.G. aankomen
Week 5:
2 gram per kg volwassen gewicht per dag aankomen
Week 6:
2 gram per kg volwassen gewicht per dag aankomen
Aangeboren afwijkingen
Helaas worden sommige pups en kittens geboren met een afwijking, een deel er van kun je zelf onderzoeken.
Open fontanel
Dit betekent dat de schedel niet helemaal goed gesloten is na de geboorte. De hersenen worden dan dus niet door de schedel beschermd, maar zitten direct onder de huid. Ga met deze pups en kittens dus voorzichtig om. Bij Chihuahua’s zien we vaker een open fontanel.
Open gehemelte
Als een pup of kitten een open gehemelte heeft is er een open verbinding tussen mond- en neusholte. De pup of kitten kan niet goed slikken en de melk loopt via de neus weer naar buiten. Dit is een ernstige afwijking. Kleine afwijkingen kunnen chirurgisch worden gecorrigeerd.
Navelbreukje
Een navelbreukje is te voelen als een bult(je) onder de buik bij de navel. De buikwand is niet gesloten ter hoogte van de navel. De huid is wel gewoon gesloten. Het risico van een navelbreuk is dat een buikorgaan (zoals de darm), klem komt te zitten in de opening van de buikwand. Bij een kleine navelbreuk is deze kans heel klein en kan deze het beste worden hersteld tijdens de sterilisatie of castratie.
De voeding
Het is na de geboorte van groot belang dat pups en kittens direct moedermelk gaan drinken. De eerste moedermelk bevat antistoffen waardoor de pups en kittens gedurende de eerste levensweken beschermd zijn tegen verschillende soorten infecties. Deze antistoffen kunnen alleen de eerste levensdag goed worden opgenomen door het lichaam van de pups en kittens.
De voeding van de pups en kittens zal de eerste 3-5 weken volledig bestaan uit moedermelk. Moedermelk is erg voedzaam en zeer energierijk. Dit is nodig om de pups en kittens te laten groeien en in leven te houden.
Pups of kittens die piepen kunnen honger hebben, controleer of het moederdier voldoende melk produceert. Indien er twijfel is of ze wel voldoende melk binnen krijgen, dan kan je de pup of het kitten vlak voor en direct na het zogen wegen.
Bij pups kan vanaf een leeftijd van 3 a 4 weken worden gestart met het bijvoeren van puppyvoeding. Tot een leeftijd van 6 a 7 weken zullen de pups ook nog bij de moeder drinken.
Bij kittens kan vanaf een leeftijd van 4 a 5 weken worden gestart met het bijvoeren van kittenvoeding. Tot een leeftijd van 6 a 8 weken zullen de kittens ook nog bij de moeder drinken.
Temperatuur
Pups en kittens kunnen gedurende hun eerste levensweken zichzelf nog niet op temperatuur houden. Zij zijn de eerst weken dus afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Om een goede omgevingstemperatuur te creëren is het belangrijk dat de pups en kittens niet op de tocht liggen en er voldoende warme plekken zijn (warmtelampen, dekens en kruiken).
Zorg de eerste levensweek voor een omgevingstemperatuur van 29-32 graden is. De weken erna kan dit langzaam afgebouwd worden tot 20 graden. Pups en kittens kunnen gaan piepen als de omgevingstemperatuur te laag is. Twijfel je over de temperatuur? Als je de pups of kittens zelf wilt temperaturen, zorg dan dat je de thermometer 2 cm diep in de anus brengt. De normale temperatuur van pups en kittens ligt tussen de 38,5 en 39,5 graden.
Moedermelk
Moedermelk is de beste die er is. Let er goed op dat de pups na het zogen rustig zijn. Ze drinken om de twee uur. Sommige moeders produceren onvoldoende melk produceert, hebben ontstoken melkklieren of laten het drinken niet goed toe. Dat is het best te merken aan de kleintjes. Ze worden onrustig en piepen, op zoek naar melk. Controleer dagelijks even de melkklieren van de moeder, deze moeten soepel en niet pijnlijk bij aanraking zijn.
Vaginale uitvloeiing
Uitvloeiing is een normaal verschijnsel. De baarmoeder van de teef is aan het herstellen. Een deel van de moederkoek verlaat via de vagina het lichaam. De kleur kan variëren gedurende de eerste weken na de bevalling:
week 1 groen
week 2 rood
week 3 bruin
week 4 doorzichtig
Bij stinkende uitvloeiing kunt u het beste meteen contact met ons opnemen.
Vieze oogjes en/of neusjes
Verkoudheid wordt vaak gezien bij pups en kittens. Dit herken je aan neus- en/of ooguitvloeiing, niezen, hoesten en/of koorts. Hou de oogjes en het neusje schoon met een doekje met water. Helaas gaan de meeste infecties niet vanzelf over. Neem daarom contact met ons op.
Diarree
Diarree kan verschillende oorzaken hebben. Bij pups en kittens wordt diarree het vaakst veroorzaakt door parasieten of bacteriën. Hou je daarom altijd aan het ontwormingsschema.
Ontwormingsschema pup:
op 2, 4, 6, 8, 12, 16, 20, 24 weken en vervolgens elke 3 maanden
Ontwormingsschema kitten:
op 3, 5, 7, 9, 12. 16, 20, 24 weken en vervolgens elke 3 maanden
De dierenarts kan de ontlasting onderzoeken en gericht een behandeling instellen. Neem daarom contact met ons op.